Suurin osa ihmisistä säästää väärin. He säästävät niin, että säästäminen on luopumista ja luopuminen tuntuu kärsimykseltä. Koko säästämishanke perustuu kovaan tahtoon ja itsekuriin, joka väistämättä loppuu ennen kuin säästäminen on tuonut merkittävää taloudellista tulosta.

Nyt valveutuneella lukijalla voi herätä aiheellinen kysymys: jos kärvistelemällä säästäminen on väärin, niin mikä on parempi tapa?

Valitse yksi asia mihin haluat panostaa

Parempi tapa säästää on valita mihin haluaa panostaa, eli tuhlata. Kyllä, säästäminen alkaa päätöksellä mihin tulee tuhlaamaan rahaa.

Epäintuitiivisen ehdotuksen takana on rautainen logiikka. Voin valita yhden asian, johon käytän rahaa enemmän kuin olisi tarpeen. Intohimoisella juoksijalla tämä voisi olla juoksukengät tai intohimoisella kokkaajalla lauantain illallinen.

Kun tuhlaamisen kohde on tiedossa, pitää kaikesta muusta tinkiä. Kitsastelu on paljon helpompi perustella itselleen ajattelemalla “tingin nyt muusta, jotta voin panostaa intohimooni, eli juoksemiseen”. Kun taas perinteisellä kitsastelulogiikalla ajatus muuttuu helposti muotoon “tingin nyt kaikesta, koska muuten tuhlaan liikaa”.

Ei mikään uusi keksintö

Logiikka on sama kuin lasten karkkipäivissä. Karkkia tulee syötyä vähemmän, koska sen syöminen rajoitetaan yhteen päivään. Tällöin sokerin saanti pysyy kurissa, eivätkä hampaat ole täynnä reikiä.

Onnellisen kitupiikin strategiassa on tietysti yksi iso riski. Se on liiallinen tuhlaaminen valittuun asiaan, jolloin rahaa kuluu yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ennen. Siksi käytin esimerkkiä lauantain illallisesta ruokaa rakastavalle esimerkkihenkilöllemme. Kun tyyriin herkuttelun rajoittaa yhteen päivään, kulupuoli pysyy aisoissa. Jos esimerkkihenkilömme herkuttelisi joka aterialla, strategia ei toimisi.

Samaa periaatetta edustavat myös mm. minimalismi ja Kon-Mari -menetelmä. Materiaalisen minimalismin perusajatus on, että ihminen omistaa sen, mitä hän ehdottomasti tarvitsee ja josta hän saa nautintoa, muttei mitään muuta. Eli kaapin ylähyllyn perälle unohtuneet farkut ovat samalla tavalla turhia kuin päivän kolmas latte.

Samasta syystä Jaguarilla ajetaan Lidliin

Kuulen usein ihmettelyä varakkaiden ihmisten pihistelystä. Jupistaan miksi Pekka ajaa Jaguarillaan Lidliin ostamaan edullisempaa jauhelihaa, vaikka hänellä olisi hyvin varaa maksaa herkkupuodin kalliimpaa hintaa.

Syynä on mallivarakkaamme, Pekan, ymmärrys asioiden arvoista. Vain koska hänellä olisi varaa käyttää enemmän rahaa, hän ei tee niin, koska tuhlaaminen ei antaisi hänelle mitään suurempaa tyydytystä tai iloa. Jauheliha on kuitenkin jauhelihaa, joten yhtä hyvin sen voi ostaa halvemmalla. Silloin jää enemmän rahaa vaikkapa seuraavaan Jaguariin.

Onnellinen kitupiikki -haaste

Haluan haastaa sinut kokeilemaan onnellisen kitupiikin elämää 30 päivän ajan. Haaste toimii näin:

  • Valitse yksi asia, joka tuottaa sinulle iloa tai tekee sinut onnelliseksi.
  • Päätä, että käytät siihen yhteen asiaan surutta vähän enemmän rahaa kuin tähän asti. Muista, että et saa potea huonoa omaatuntoa, kun käytät tähän yhteen asiaan rahaa.
  • Pihistele aivan kaikessa muussa.
  • Nauti täysin siemauksin siitä asiasta, johon päätit panostaa.

Ota siis esiin pala paperia ja kynä. Kirjoita siihen:

“Seuraavan kuukauden aikana aion panostaa [valitsemaani asiaan] ja pihistellä kaikessa muussa.” Laita lappu jääkaapin oveen muistuttamaan sinua valinnastasi.